Critical Alighnment Yoga, Yoga Hilvarenbeek

Alignment Yoga

We gebruiken geen wilskracht om door de grenzen van je comfort zone heen te bewegen. wilskracht wordt vervangen door vertrouwen

Alignment yoga is een manier van bewegen om zonder dwang door onze lichamelijke of psychische obstakels heen te bewegen. Zo ontstaan er gevoelens van:

  • Kracht en onafhankelijkheid die voortkomen uit het lichaam
  • Warmte, vertrouwen en verbinding
  • Het gevoel dat je met jouw lichaam samenwerkt in plaats van het te vergeten als we aan het werk zijn of verharden door middel van sport; ontspanning!


Het gevoel van welbevinden wat voortkomt uit de warme vertrouwde relatie is de basis van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Het resultaat van deze les is dat het lichaam door ontspanning weer gebruik kan maken van reflexkrachten: door middel van de houdingsspieren. Dit krachtsysteem wordt weer geactiveerd wat vaak door jarenlange spanning onderdrukt is geweest.
Spanning zorgt ervoor dat bewegingsspieren continu aanstaan en geeft een fysiologische reactie. (activiteit sympathicus, zenuwstelsel)
Deze spieren verharden met als gevolg dat de mobiliteit in een gewrichten en doorgifte van beweging wegvallen. Er treedt eerder verzuring op wat effect heeft op het immuunsysteem. Ook zorgt structurele stress voor een verstoorde hormoonbalans. dit kan effect hebben op het zenuwstelsel en het zelf regulerende vermogen. ( negatieve activiteit van het parasympathicus. Overleving heeft bijvoorbeeld voorrang op voortplanting ).

  

Het mobiliseren van de wervelkolom is daarom belangrijk zodat er uiteindelijk een beweging kan ontstaan.
Als de beweging is gegenereerd door middel van tools, zoals het stripje of het rolletje, kunnen we een precies bepaald gebied isoleren waar we vanuit beweging niet goed bij kunnen komen. 
Op het moment dat het isoleren door middel van tools gelukt is en deze plek ontspannen is kunnen we hierna makkelijker naar deze plek coördineren. Uiteindelijk ontwikkelt zich een krachtlijn, houdingsspieren rondom de wervelkolom worden actief. 

Zwaartekracht brengt ons naar het hier en nu, zonder zwaartekracht blijft alles zweven en manifesteert zich niets naar de aarde.