cupping hilvarenbeek

Cupping

Cupping is een vorm van Chinese Massagetherapie d.m.v. cups wat oppervlakkig en diep in verschillende weefsels kan werken, van huid tot aan het gewricht. Het geeft ontspanning en is een diepe en comfortabele massage welke blokkades en spierspanning opheft.


  1. Het zorgt dat de doorbloeding op gang komt en dringt veel verder door dan alleen op spieren en pezen. 
  2. Door het creëren van een zuigende werking aan de huidoppervlakte en negatieve druk, wekt de massage het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen op. Dit zorgt ervoor dat de vetverbranding wordt gestimuleerd. 
  3. Afvoer van verhard vetweefsel bevorderd.
  4. Het maakt verklevingen los, lift het bindweefsel en brengt de bloedtoevoer naar stagnerende spieren en de huid.
  5. Verbeterd de elasticiteit van de huid.
  6. Activeert de (huid) stofwisseling.
  7. Heeft naast gewrichten ook effect tot in de meridianen


Wordt gebruikt als behandelmethode bij:

Spier- en gewrichtsklachten, nekklachten, migraine, rugklachten, frozenshoulder, tennis en golf arm, reuma, fibromyalgie, cellulitis, littekenweefsel, Carpaletunnelcyndroom, Lymfeproblemen, vocht in enkel en knie.


In het Oosten en Midden-Oosten wordt cupping gebruikt om meridianen en acupunctuurpunten te behandelen waardoor de doorbloeding in spieren en weefsels sterk verbetert en het stagnaties in de energiedoorstroming opheft. De cupping dringt diep door tot in het bindweefsellaag, dat zich om spieren en gewrichten bevindt. Ook het gebied tussen de wervels kan 'losgetrokken' worden.guasha hilvarenbeek

 Guasha

Gua betekend: schrapen
Sha betekend: zandkorrels, hiermee worden de rode puntjes bedoeld die verschijnen bij het schrapen. 

Guasha, deze schraaptechniek zorgt ervoor dat afvalstoffen worden losgemaakt, zodat deze beter door ons lichaam kunnen worden verwerkt en waardoor een betere doorstroming van qi en bloed ontstaan. 

Bindweefselmassage Hilvarenbeek

Fasciaal weefsel

Fasciaal weefsel is een onderdeel van het bindweefselsysteem van ons lichaam. Het vormt een ononderbroken driedimensionale matrix die het totale lichaam omvat, tot in de diepste vezels doordringt, en daardoor structurele steun biedt. 

Het “verpakt” en penetreert alle organen, spieren, botten en zenuwen en vormt vliezen en compartimenten die het functioneren ervan mogelijk maken.

In het bewegingsapparaat vormt het de “weke delen” zoals banden, pezen, ligamenten en gewrichtskapsel.

Door waterbindende eigenschappen van bepaalde eiwitten in de fascia (GAG’s oftewel glycosaminoglycanen ) kunnen weefseldelen t.o.v. elkaar bewegen en glijden, waardoor we soepel blijven. Daarom is een goede vochtbalans in het lichaam zo belangrijk. 

Fascia zijn het best voor te stellen als het wit van een sinaasappel dat zich van onder de schil tot in de kern uitstrekt en de vrucht in minuscule partjes verdeeld.

Het vormt een “web” van top tot teen en van buiten naar binnen. Het bepaalt daardoor ook ons welgevormde uiterlijk. 

In een gezond lichaam worden alle collagene fibrillen van het fasciaal systeem elke 6 maanden volledig vernieuwd!!  In het fasciale weefsel bevinden zich 10 keer meer sensorische zenuwen dan in spierweefsel. In feite is het fasciale systeem ons allergrootste en belangrijkste zintuig. In de sportwereld dringt het besef door dat de meeste blessures zoals bijvoorbeeld hamstrings, kuit of achillespees niet in de spier, maar in de fascia ontstaan. Dit heeft gevolgen op de trainingsmethoden.
Lees hier meer over de fascia.

 Bindweefsel massage


Bindweefsel (fascia) is zacht weefsel dat in het lichaam een netwerk vormt. Het is een vlies dat door het gehele lichaam loopt, om botten, organen zoals hart en longen, spieren en zenuwen.  De fascia verbind al deze structuren met elkaar. 

In zowel de fascia als in de spieren kunnen kleine, harde knoopjes ontstaan, in grootte variërend van speldenknop tot kikkerformaat, die pijn kunnen veroorzaken. 

Door de relatie die het cranio-sacrale systeem met verschillende ander fysiologische systemen heeft, zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocriene en musculoskeletale systemen, vindt er wederzijdse beïnvloeding plaats bij verandering in functioneren. Dat wil zeggen dat wanneer een bepaald systeem door bijvoorbeeld stress anders gaat functioneren, dat een ander systeem daar ook van slag kan raken. Gevolgen kunnen zijn;

  • stijve spieren, krachtverlies
  • rug, schouder, nek klachten. 
  • darm/spijsvertering problemen, hoge bloeddruk, verhoogde ademhaling, migraine etc.


Binnen het bindweefsel vindt een beweging plaats die we het craniosacraal ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag. 

Door cupping wordt ontspanning bereikt in het fasciaal systeem, waarvan het durale membraam systeem een zeer centraal deel uitmaakt. Doordat het durale membraam systeem tot ontspanning komt geeft dit het lichaam de mogelijkheid  tot herstel van het verloren gegane evenwicht.