Corona QiGong

Corona & Medische QiGong

Wanneer?

Wanneer wij in kleine groepen, met gepaste afstand weer les mogen geven.

Wat is Medische QiGong? 

Geschreven door mijn TCM docent, eigenaar van het Centrum Natuurlijke Gezondheid Ontwikkeling, Rinus van den Broek.

QiGong oefeningen verbeteren de zuurstofopname en de algehele circulatie in het lichaam. Ze verhogen de weerstand, verminderen stress en zorgen voor een sneller herstel na ziekte.

Ze kunnen worden gebruiken bij het verminderen van ernstige longklachten zoals COPD, astma en longemfyseem. Je kunt zelfs liggend of op een stoel beginnen met oefenen. 
De resultaten bij driemaal 20 minuten oefenen per dag zijn verbluffend: al snel een betere conditie, een terugwinning van mobiliteit, minder benauwdheid of hoesten tot aan volledige afwezigheid daarvan.

Corona

Corona zorgt voor vele kleine bloedinkjes in de longen. Daarom is het extra effectief om deze qigong therapie aan te vullen met het gebruik van acupunten. In Japan worden door medici de laatste 20 jaar steeds meer acumagneten  toegepast: dat is het plakken van magneetjes op accupunten. Deze kleine pleistertjes hebben het voordeel dat ze vijf dagen op het lichaam blijven zitten. Ze versterken continu de positieve uitwerking van de qigongserie zoals een meetbare hogere zuurstofopname. 
 

Er zijn vele wetenschappelijke studies gepubliceerd over de positieve werking van TCM in zijn algemeenheid en van qigong (en de sport tai chi) in het bijzonder. Vele duizenden ervan in China maar gelukkig de laatste 20 jaar ook door veel westerse universiteiten en Academische ziekenhuizen,
Nu verschijnen er over Wuhan ook weer veel publicaties. Zo is er een verslag van een van de tijdelijke ziekenhuizen in Wuhan waar ze vanaf het begin tot aan het eind (sluiting) de patiënten hebben gevolgd. In dit ziekenhuis werden 564 patiënten opgenomen met milde corona klachten. Door het gebruik van TCM in combinatie met westerse geneeswijze werd niemand van hen serieus ziek (geen opnames op de ic) en ook niemand van de medische staf kreeg corona. 

Hulpmiddelen bij herstel

Bij corona plakken we magneetjes van 6000 Gauss op punten van de longmeridiaan (Lo 1, 2 en 9) en op Ren Mai 17 (in Japan wordt deze meridiaan Jenn Mo genoemd). In de acute en hevige fase wanneer er vele bloedingen zijn, op de ic dus, zou een aanvulling met enkele bloedstelpende acupunten verstandig zijn. Dit omdat Corona kleine bloedinkjes in de longen veroorzaakt. 
Na de ic wanneer de cliënt ernstig is uitgeput helpt ook het stimuleringspunt van de nieren (N 7).
Uit ervaring blijkt dat voor het verminderen of genezen van veel longklachten het gebruik van de Qigong serie vaak al afdoende is. Het zelfgenezend vermogen van de mens is groot en zou niet onderschat moeten worden. Andere onderdelen van de TCM zoals kruiden en de voedingsleer dragen hier ook aan bij. 

Medische QiGong die niet op de Corona gericht is, is gericht op klachten waarbij alle organen, de bloedcirculatie, het zenuwstelsel en het immuunsysteem worden versterkt. 
Je werkt aan:

  • coördinatie 
  • uithoudingsvermogen
  • lenigheid ( flexibiliteit )
  • snelheid (timing)
  • kracht 
  • evenwichtigheid ( balans )


Het is ook aan te bevelen bij bijvoorbeeld: reuma, artrose, ADHD, COPD, Astma.